Vekstskifte.
Dette er en måte å dyrke på for å hindre at sykdom og skadegjørere etablerer seg i jorda. Dette kan skje om det dyrkes fra samme familie på samme sted år etter år. I praksis så går det altså ut på å dyrke beslektede grønnsaker på ulike områder i påfølgende år. Grønnsaker fra samme botaniske familie er mottakelige for de samme sykdommene og skadegjørerne. Noen grønnsaker fra samme familie: gulrøtter og pastinakk (skjermplantefamilien). Hos disse kan gulrotfluen være ett problem. Eksempel på andre familier: søtvierfamilien: tomat, aubergine, poteter og paprika. Eller korsblomstfamilien: salat, kål.
Dette blir nok ikke noe problem om man dyrker i liten skala, som f. eks i kvadratdyrking. Dette er så lite så her bør det nok tilføres/byttes jord regelmesssig.
Lengden på et vekstskifte er minimum 3-4 år, men kan også ta lenger tid.
Så dagens råd er altså å tenke på vekstskifte om man skal ha en kjøkkenhage. Sett opp en rotasjonsplan for de grønnsakene du har lyst å dyrke. Det kan være lurt å gruppere grønnsakene etter botaniske familier slik at du vet hvilke familie de er.