12. jun, 2014

Vekstskifte.

Dette er en måte å dyrke på for å hindre at sykdom og skadegjørere etablerer seg i jorda. Dette kan skje om det dyrkes fra samme familie på samme sted år etter år. I praksis så går det altså ut på å dyrke beslektede grønnsaker på ulike områder i påfølgende år. Grønnsaker fra  samme botaniske familie er mottakelige for de samme sykdommene og skadegjørerne. Noen grønnsaker fra samme familie: gulrøtter og pastinakk (skjermplantefamilien). Hos disse kan gulrotfluen være ett problem. Eksempel på andre familier: søtvierfamilien: tomat, aubergine, poteter og paprika. Eller korsblomstfamilien: salat, kål.

Dette blir nok ikke noe problem om man dyrker i liten skala, som f. eks i kvadratdyrking. Dette er så lite så her bør det nok tilføres/byttes jord regelmesssig.

Lengden på et vekstskifte er minimum 3-4 år, men kan også ta lenger tid.

Så dagens råd er altså å tenke på vekstskifte om man skal ha en kjøkkenhage. Sett opp en rotasjonsplan for de grønnsakene du har lyst å dyrke. Det kan være lurt å gruppere grønnsakene etter botaniske familier slik at du vet hvilke familie de er.

12. jun, 2014

Nyheter

Her vil jeg legge ut litt nyheter og forskjellige tips og råd. Det kan variere litt i de forskjellige rådene jeg legger her og hva som legges på Facebook, så følg gjerne denne siden også.